שאלה: מה (ומדוע) עדיף לשתות - מים מינרליים, מי ברז, מים מבריטה/תמי4/וכו'?
הדס רגב-טוביאס עונה:
שתיה של מים הינה המומלצת ביותר בכל גיל, אולם האם שתיה של מים מבוקבקים (להלן מינרלים) או מים שעברו תהליך של סינון (בריטה/תמי 4) טובה יותר בהשוואה למי ברז ומצדיקה את המחיר הגבוה – עדיין נותרה במחלוקת.
מי ברז מהווים במרבית הארצות את מקור המים העיקרי והמומלץ לשתייה על ידי רוב ארגוני הבריאות ובכללם משרד הבריאות בישראל וה- FDA האמריקאי. בישראל קיימות שתי תקנות בנוגע למי שתייה שמטרתן להבטיח את האיכות התברואית של מי הברז ושל המים המינרלים. על פי הגדרתם, מים מינרלים הם מים ממעיינות שונים ללא חומרי חיטוי וללא תוספת פלואור. לעומת מים מינרלים, ברוב היישוביים בארץ, אשר בהם מעל 5000 תושבים, מוסיפים למי הברז פלואור, אשר מסייע במניעת עששת שינים (תקנה משנת 2001).
באופן כללי, הסטנדרטים המחמירים הקיימים עבור מים מינרלים מבוססים על אלו שנקבעו עבור מי ברז, כך שלמעשה ההגבלות הקיימות עבור נוכחות מזהמים דומות הן עבור מי ברז והן עבור מים מינרלים. לפיכך, מבחינת האיכות התברואית של המים ניתן לחוש בטיחות כלפי שני הסוגים. החשש העיקרי הוא מנוכחות מזהמים אותם לא ניתן לראות, להריח או לחוש בשינוי בטעם.
מחקרים שפורסמו בעיתונות המדעית מעידים כי אין יתרון ממשי בכל הקשור להיבט התזונתי כאשר בוחרים לא לשתות מי ברז. ההיפך הוא הנכון, יתרונות רבים לשתיית מי ברז המכילים כמות ראויה של סידן, מגנזיום ופלואור. מחקרים משנות התשעים ואילך אשר נעשו במדינות שונות, באזורי אוכלוסיה מגוונים, בגילאים ובשני המינים מצביעים על כך שלתכולת המינרלים של סידן ומגנזיום במים, כמו גם לקשיות המים הנובעת מריכוזם, השפעה מיטיבה על הסיכון לפתח מחלות לב וכלי דם. נוכחות הפלואור במים הוכחה זה מכבר כמונעת תהליכי עששת שיניים.
אחת הסיבות המרכזיות להעדפת מים מבוקבקים או מסוננים על ידי הציבור קשורה בטעם של המים. נמצא כי מערכות סינון עשויות לשפר את הטעם או המראה של מי ברז בעלות מינימאלית. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי יש לנהוג במשנה זהירות בעת שימוש במסננים ולפעול על פי הוראות היצרן ולדאוג להחלפתם במועד, אחרת הצטברות של בקטריות ומזהמים אחרים עלולה להתפתח במוצרים הללו.
ולסיום, הבחירה אילו מים כדאי לשתות היא של כל אחד ואחת. יש להתחשב בהיבטים של מניעת תחלואה וקידום אורח חיים בריא בקרב הציבור כולו, תקציב משפחתי, עלות-תועלת וכמובן הטעם המועדף על ידי הצרכן.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.
חזרה